I höstas lanserade KFUM Central sitt första traineeprogram. 16 unga spelare valdes ut för att utvecklas till morgondagens ledare. En av dem är Amasia Bergström, 14 år.

– Jag lär mig att vara mer bestämd, att vara ledare och en förebild för andra.

Traineeprogrammet är det senaste tillskottet i en bredare utbildningssatsning inom Centralakademien som inleddes 2012. Målet är fler spelare ska utvecklas till ledare.

– Vi har en snabbt växande ungdomsverksamhet så vi behöver ledare. Men framför allt vi erbjuda ungdomar en möjlighet att växa och utvecklas både som spelare och människor, säger sportchef Victor Sundquist som leder traineeprogrammet.

Amasia Bergström var en av de första som hoppade på programmet. Hon tränar sedan dess P06 tillsamman med två huvudcoacher.

– Det är kul. Det svåraste är att få spelarna att hålla koncentrationen och att anpassa övningar efter hur fokuserade de är. Är de pigga så kan man göra svårare saker. Annars får man välja enklare övningar som de redan kan.

Deltagarna i traineeprogrammet träffas ungefär en gång per kvartal. Då får de möjlighet att prata om vad de lärt sig när de tränar sina lag i veckorna.

– Det är det roligaste, att höra vad de andra tycker och hur de har haft det med sina lag. Vi får olika uppgifter mellan utbildningsträffarna, så vi kan prata om vad som var svårt och hur man kan förbättra sig, säger Amasia.

Hon kan absolut tänka sig en framtid som coach.

– Det utvecklar mig som människa och jag lär mig hur jag vill vara mot andra. Jag tycker om att vara ledare och vara en bra förebild för barn och unga.

/ Lott Jansson, basketmorsa

Foto: Olof Bergqvist