Basket är vår kärna, men som en del av huvudföreningen KFUM Central har du som medlem möjlighet att göra stor skillnad i världen. Inom föreningen finns det nämligen ett utskott som intresserar sig särskilt för internationella frågor med fokus på att främja fred och att verka för en hållbar samhällsutveckling. Globalt och lokalt. Vi har pratat med några som tagit chansen att göra världen lite bättre.

Elsa började som basketspelare i Central som tioåring, där hon fortfarande är aktiv, men kom för några år sedan i kontakt med det internationella utskottet vilket ledde henne till Hawaii. Där arbetade hon tillsammans med bästa kompisen i tre månader som kostrådgivare och lägerledare till amerikanska militärfamiljer när pappan var utstationerad.

Det var mammor och barn som behövde stöd och hjälp och kanske inte hade råd att prioritera sig själva. Familjerna hade även glädje av varandra som befann sig i liknande situation med oro och saknad. Jag fick även under tiden på Hawaii livräddarutbildning anordnat av Röda Korset vilket var fantastiskt kul.

Det var 2011 på Hawaii det hela började, men sedan dess har Elsa varit engagerad på olika sätt. En gång om året hittar du henne på stan med ”skrammelbössa” för att samla in pengar till organisationen Världens barn och tisdagskvällarna ägnas åt läxläsning och språkhjälp för nyanlända ungdomar i samarbete med Folkuniversitetet.

Jag tycker att det känns bra att kunna bidra och att hjälpa, sen är det väldigt utvecklande för en själv också.

Och det är just det individuella engagemanget som utskottet arbetar med att ta tillvara och kanalisera på olika sätt. Zandra reste ut på sitt första äventyr redan 2007 då hon deltog på ledarskapslägret World Camp som samlar över 200 medlemmar från hela YMCA från alla delar av världen.

Det var en fantastisk upplevelse, att vara del av något så stort. Träffa människor från hela världen och byta erfarenheter och tankar. Det mötet gjorde stort intryck på mig och gjort att jag alltid kommer tillbaka till KFUM.

För sedan dess har engagemanget kommit och gått men sedan ett år tillbaka är hon fast medlem i styrelsen och hon har även varit ordförande i utskottet.

Jag har fått så mycket av föreningen och vill verkligen ge tillbaka.

YWCA Världens största kvinnoorganisation
Ett av Zandras starkaste intryck är årsmötet i Bangkok 2015 med YWCA, som är världens största kvinnoorganisation.

Då kommer flera hundra kvinnor från hela världen och flera av dem arbetar för FN med jämställdhet och mänskliga rättigheter. Det är så mäktigt att få vara en del av det och se att jag faktiskt kan göra skillnad.

På frågan vad hjärtat klappar mest för nämns jämställdhet och miljö, men egentligen är det inte enskilda frågor som Zandra brinner för. Det är just bredden och förmånen att få vara en del av plattformen KFUM som hon känner starkast för.

Tillsammans har vi så mycket makt att bidra till en positiv samhällsförändring. Vi var tillexempel representerade på både klimatmötet i Paris och Marrakech. Och eftersom vi finns över hela världen kan vi som förening genom våra utbyten vara med och överbrygga kulturella motsättningar och istället berika och främja samarbete.

En positiv spiral för samhället i stort
Det kan låta svulstig och övermäktigt att föreningen arbetar med fred och hållbar samhällsutveckling, men det är det inte, tvärt om. Med filosofin att ingen insats är för liten så länge syftet är gott och viljan är god kommer man långt menar Zandra. Om det så handlar om att gå på en inspirationsföreläsning, starta läxhjälp, samla in pengar till flickor i Zambia för att förhindra barnäktenskap eller åka till Ystad på ledarskapsutveckling.

Alla initiativ är viktiga. Stora som små och sätter igång en positiv spiral, både för dig själv och för samhället i stort.

KFUM Central är en del av de internationella förbunden YWCA och YMCA.

/Sara Skärvad

Majas äventyr
Jetlaggad och nyss hemkommen Costa Rica möter vi Maja som tillbringat en månad på ett dagis i San José. En verksamhet som drivs helt ideellt av en katolsk organisation.

Det var en intensiv period och jag bär med mig många intryck som jag inte riktigt hunnit smälta. När man arbetar som volontär kommer man väldigt nära och får uppleva landet och kulturen på ett annorlunda sätt. Jag bodde i en värdfamilj vilket är speciellt men något jag verkligen rekommenderar. Det var också fascinerande att se hur mycket i samhället som drivs av ideellt engagemang. Det är vi inte vana vid från Sverige. Organisationen jag arbetade för fyllde till exempel på julafton en hel fotbollsstadion, hade samlat in julklappar till alla barn som kom dit och ordnade en jättefest med hopptorn och allt. Dagiset jag arbetade på hade inte fungerat om det inte fanns volontärer / Maja Lindström