På grund av bristen på idrottshallar och träningstider har KFUM Central Baskets styrelse fattat det nödvändiga, men oerhört dystra, beslutet att kommande säsong lägga ner sina dam- och herrlag i division 1.

Problemet med träningstider och matcharena är väl känt i Stockholms innerstad och klubbens elitlag har till exempel tvingats spela matcher på nåder i en gymnastiksal sedan de klev upp i division 1 för sex år sedan, trots att detta inte är en godkänd matcharena enligt Basketförbundet.

– Vi får inte de timmar i träningshall som vi är berättigade till av idrottsförvaltningen, och skälet är bristen på idrottshallar. Vi kan helt enkelt inte hålla den nivå som behövs för spel i division 1 och samtidigt utveckla våra yngre lag med det stora antal spelare och lag vi idag har inom KFUM Central Basket, säger klubbens ordförande, Svante Bengtsson.

Nu tvingas styrelsen backa ett steg för att klubben ska kunna ge ungdomslagen de resurser i form av träningstider och matchutrymme som de behöver. Den dag tillgången på träningstider ökar och det finns en plats att spela matcher på i Stockholms innerstad står vi redo att åter starta elitverksamhet.

– Vi förhåller oss till den verklighet vi lever och verkar i och satsar nu istället på att bygga en av Sveriges bästa juniorverksamheter. Den åldersgruppen blir våra nya representationslag, säger Victor Sundqvist, sportchef i KFUM Central Basket.

– Vårt beslut idag känns extra tungt då KFUM Central under 10 år försökt vara konstruktiva gentemot de styrande i Stockholm stad genom KFUM Centrals erbjudande om att hjälpa till att bygga idrottshallar. Stockholm stad har monopol på stadsplanering men stadens oförmåga att fatta beslut leder till vårt tunga beslut att behöva lägga ner en väl fungerande verksamhet, säger Svante Bengtsson, klubbens ordförande.

Vad innebär förändring rent praktiskt för övriga verksamheten?

Vi får en chans att flytta om resurser vad gäller halltider, coacher och ekonomi till ungdoms- och juniorlagen. Exakt vad det innebär kommer utarbetas under våren, men ambitionen är att juniorlagen (u17-19) utöver SM och stockholmsserien ska spela internationellt istället för seniorserien. Vi ska verka för att höja statusen på u17-19 i Stockholmsområdet (och Sverige).

Möjligheterna för fys- och individuell träning kommer öka och integreras mer i den befintliga verksamheten.

Spelare som har rätt ambitionsnivå och vill vidare efter u19 kommer vi hjälpa vidare genom vårt nätverk. Våra motionslag i div 3- kommer vara kvar och finnas för de som vill lira för att det är kul.

Oavsett vart våra spelare tar vägen efter u19 ska vi vara stolta över dem och hjälpa dem så gott det går i deras utveckling, med bl.a tillgång till gym och individuell träning.

För vidare frågor:

Gällande KFUM Central Baskets beslut att lägga ner:
Svante Bengtsson (ordförande) 0708-339175, svante.bengtsson@2bka.se

För bildmaterial och frågor kring KFUM Central Baskets verksamhet:
Victor Sundqvist (sportchef) 0702-753678, victor@centralbasket.se

För kommentarer från dam- och herrlagen:
Josefine von Uthmann, 0734-232303, josefine.vonuthmann@gmail.com
Altay Dikme, 0765-864781, altaydikme@gmail.com