Tretton är ofta ett nummer folk förknippar med otur, mer fel kan de inte ha!

Detta året fyller alla födda -05 tretton år och den som har fyllt tretton vet känslan av att ha klivit över strecket från barn till officiellt tonåring. Känslan av att det är nu allt börjar..

Lampknappen i lokalen sitter vid sidan om dörren och lysrören blinkar till innan de tänds upp. En rektangulär lokal med ljus plastmatta och kala väggar på tre av sidorna, ribbstolar på den fjärde. I taket dinglar två olympiska ringpar och högt på väggarna tronar de uppfällda basketkorgarna. Blickarna går upp i taket för att se ifall det finns något som det går att hänga en discokula i.

– Hur många får det plats i lokalen?

– Hur många tror du det kommer? frågar husvärden Robert.

– Kanske 40 kids?

– Då räcker det, det är ungefär hundra personer som får vistas i lokalen, svarar han.

Det är första gången som F05City ska arrangera disco och alla är lite osäkra, därför ses lokalen över om vi ens kan vara där. Strax ska KFUM KFUK Centrals Operativa chef, David, hålla en säkerhetsgenomgång för att visa var alla brandutgångar, larmade dörrar och platser att hålla under uppsikt är. David är orolig över att någon ska skada sig och falla på en kabel som ligger på golvet eller halka och slå sig om någon häller ut dryck på golvet. Han oroar sig också för att låta en discokula hänga i taket om den skulle lossna.

– Tänk om den faller ner i huvet på en unge, så är det vårt fel för att vi låtit er vara där, säger han.

– Då får vi hänga den vid DJ’n och förbi alla dansande, bara den kan ge färgsprak på de som dansar.

Det är inte bara det som oroar. Om någon springer in i stora hallen och upp via brandtrappan och drar i dörren kan ett brandlarm gå. Jag lovar att placera ut en förälder som kan vakta den dörren, så att ingen drar i den. David ser lugnare ut och då blir det dags för genomgången av platser att hålla under uppsikt. Obehöriga kan smyga in och gömma sig i lokalerna och för att undvika att de lämnas kvar och har möjlighet att göra inbrott, så visar han potentiella gömställen för oss att bevaka och se över innan vi stänger och låser. Det är nästan överväldigande med all säkerhetstänk men med tanke på hur roligt det är att hålla disco, får det vara en sidosak. Nu är det lokalen som behöver en magisk omvandling.

Inte en enda möjlighet att hänga en discokula verkar det vara i lokalen. Inte heller så många eluttag. Husvärden drar upp dörrarna på förråden i den lilla lokalen och där finns det ett par kontakter men inga kabelvindor. Ljudanläggningen har flyttats från lilla lokalen till den stora och ljudkabeln verkar ha fått fötter helt.

Det blir en gedigen inköps- och lånelista. Sportchefen Victor lånar ut kabelvindor och ljudkabel till mobil. Facebook får arrangera sökplats ifall någon kan hjälpa till med att låna ut en discokula som inte kräver sitt tak. En sportpappa i Malmö, Sebastian, som också brukar arrangera discon och liknande för sin fotbollsdotters lag länkar upp en annons från Claes Olsson på discoljus. Lätta lampor med kablar att köpa till, inga tunga kulor som kan hota att falla ner i huvet på en unge och ger massa ljus- och färgsprak – it’s a win! Nu behöver bara ribbstolarna fixas så det inte blir lika mycket gympasal, hologrampresentpapper får fixa biffen. Det behövs godis, chips och läsk och klädhästar till allas ytterkläder. Klädhästarna rullas ut från konferensrummen där storband sitter och övar och där ett möte just håller på att avslutas. Alla är tillmötesgående och muntra. Det låter ju roligt med ett disco.

– Får vi komma? frågar en vithårig äldre man som håller i ett bläckblås, på skoj.

– Ja, det får ni! Alla som är födda 05 är bjudna!

Han och hans kompisar skrattar och ser ut att räkna efter, hur gammal är en om en är född 05?

LUCKY 13 är på väg att fixas till. Husvärden Robert har lämnat nycklarna till förråden och det är dags att dra fram bord och ställa i ordning i entrén för garderob, café och dra ut hologrampapperet över ribbstolarna så det ser ut som speglar längs väggarna. Att klättra upp på ribbstolarna och hänga i en hand, samtidigt som en kastar över en lampkabel över en uppfälld basketkorg från en kabelvinda som kilats fast på ribbstolen, kräver sin akrobat! Resultatet blir kanon! Fast det fattas en lampkabel..

Febrilt letas förråden igenom om det finns en lampkabel. Varken i basketens förråd, där allt annat verkar finnas, eller i gympahallens två förråd finns en lampkabel. Sista vändan ner i basketens förråd för att bli extrasäker, är även den en tomhänt runda. Precis innan utgången står Emmas skrivbord, på skrivbordet finns en skrivbordslampa.. En skrivbordslampa! Den blir perfekt för att skruva upp den sista discolampan och fästa i ribbstolarna, sagt och gjort! Emmas skrivbordslampa får ett nytt, hemligt liv i discotjänst.

Strax ska alla tjejer i F05City komma för att hjälpa till med att hålla i discot. De flesta har varit lite försiktiga med att bjuda in kompisar eftersom de inte vet hur bra disco det ska bli. Alla andra 05lag är bjudna men discot har krockat med F05Östermalms hallansvar, så de kanske inte kommer.

Nu börjar tjejerna trilla in och några har med sig föräldrar som ska hjälpa till under kvällen. Alla är förväntansfulla och lite nervösa ifall ingen kommer. De hjälper till med att lägga upp godis i muggar och på tallrikar. Chips hälls upp i stora skålar och börjar fördelas i en-literspåsar för att kunna säljas lättare. Entrén fixas till och en skylt hängs upp på dörren. Inträdet diskuteras och alla kommer överens om att 20 kronor verkar rimligt för de två, tre timmar som det är disco. Klockan har slagit 18.00 och discot startar 19.00, så det är dags för att äta kvällsmat så en orkar stå hela kvällen i café och sen dansa. Tjejerna går upp i ett konferensrum och får tacos medan DJ’n sätter upp sin utrustning och gör soundcheck. Vi har haft en lista på Spotify med önskelåtar som han har fått till sig och testar ljudet. Först hörs ingenting! En sekunds skräck rusar genom den fina danshallen där lamporna redan snurrar runt prismor och prickar som studsar mot hologrampapperet. DJ’n är tack och lov en förslagen ung man, så han hittar felet ganska snabbt och rättar till kablaget. Varde ljud! och det blev ljud. Alla tittar på varandra i samförstånd och lättnad. Det låter bra, det ser bra ut och alla verkar nöjda. Nu ska det bara komma kids!

LUCKY13 är på alla sätt ett test om vi skulle kunna hålla disco för fler ungdomar och för fler än bara våra från lagen. Ambitionen är att hålla det till lagen som är födda 03, 04 och 05 och låta dem bjuda med kompisar. Alla intäkter till discot går till vår kommande USA-resa nästa år.

Strax innan 19.00 kommer de första gästerna och tjejerna kommer ner från konferensrummet för att ta emot. Det är klasskompisar till ett par av tjejerna och genast blir det uppsluppen stämning. De tar sig ner mot dansgolvet som vibrerar av musik och börjar dansa. Vår dörrvakt öppnar för några killar i P05City och strax kommer några från P05Östermalm. De ser glada och säkra ut och de går direkt ner i danshallen. Snart har det kommit en hel drös med kids och de går upp till caféet och ner till danshallen som om det alltid hade varit så. Vi som arrangerat är supernöjda! Det funkar!

Tjejerna ordnar danstävlingar nere i danshallen och alla är med och dansar, till och med den som var som blygast i början har släppt på nervositeten och dansar loss. DJ’n är fenomenal och känner av dansgolvet, det pumpar ut från Camila Cabello, DNCE till Sean Banan.

Caféet börjar få slut på varor och klockan börjar bli mycket. De första som lämnar discot blir hämtade av föräldrar, de bor en bit bort. Andra som också börjar gå hemåt tar sig själva hem, tillsammans med kompisar. Vi ser till att ingen åker ensam, eftersom det är fredag och klockan är 21.15. Vi vill inte att det ska hända någon något om de åker ensamma, även om de flesta är vana vid att åka själva.

Nu är det bara laget kvar och alla är superglada och hjälper till att städa i skratt och skoj. Vi föräldrar som är där smittas av stämningen och det blir en sån där känsla, när en bara vill hänga kvar och njuta. Vi håller ett kort möte efter allt är städat och bestämmer oss för att köra disco igen, denna gången med fler lag och teman. Vi säger att vi ska köra ett disco innan Finlandsturneringarna och sälja biljetter till det, så vi vet hur många det är som kommer så att allt är tänkt på i säkerhetsaspekt till caféunderlag. Så håll ögonen öppna för inbjudan!

/Caisa Ankarsparre, teammanager och mamma F05 City