En hallonröd boll kommer farandes genom luften och hamnar pang! i en blädderblocksställning några centimeter från ett mörkhårigt manshuvud. Vem var det som kastade? Jag, Caisa Ankarsparre, tillika den som skriver detta.

Intet ont anande har jag kastat den mjuka skumgummibollen på KFUM Centrals och KOM Hotels VD Torbjörn Brown, som indirekt är värd för hela helgen. Jag är helt ny i organisationen och har inte helt koll på vem som är vem, utan är där för att lära känna de andra deltagarna och komma med infallsvinklar ifall jag har några.

Bollen är i en lek som processledare Sofia Karlsson har bett oss att kasta runt till varandra för att lära känna varandra. Vi landade på finsk mark redan kvällen innan och i samma stund vi kom till hotellet började också den första konferensen. Bollen är starten på lördagsmorgonen och vårt besök på KFUM Åbo, som har bestämt sig för att byta namn till YMCA eftersom det är mer känt än den finska förkortningen NMKY. Vi har fått kaffe och dagens ämne är att avhandla diskussionspunkter i grupparbeten om hur vi vill att KFUM Central ska vara 2021.

Aldrig har jag suttit så vattentätt på konferens förut, trots många år i regeringsarbete. Det finns, om möjligt, tio minuter att hinna besöka faciliteter ibland. Många är förslagen och många är de personer som vill komma till tals. Lördagens punktdiskussioner inleddes redan på fredagen med ett rundabordssamtal och avslutas med ett pricktest.

Pricktestet är små runda klistermärken som var och en av deltagarna får gå runt och klistra upp på blädderblockspapperen med förslag. Förslagen som står på de stora A2 papperna har vi kommit fram till i grupparbeten om 8 grupper och alla har fått presentera sina förslag. Det är bra förslag. Många är snarlika varandra och därför svårt att välja var man vill sätta sina prickar.[Textbrytning]Så plötsligt ropar värden att det finns semlor. Vi får bara en semla per person. Alla är mätta redan från lunchen som bestod av tre rätters kinamat.. men.. en semla får man ju ner.[Textbrytning]Döm om allas förvåning när semlan är en fralla!

Vi skrattar åt skillnaden i språk trots att de pratar svenska och stämningen är god.

Under tiden vi väntar på att se summeringen av prickar och förslag får vi en biosittning inför en skärm och YMCA Turkus VD håller sin presentation strax innan Torbjörn får hålla sin.

Vi lyssnar till hur förändringsarbetet inom organisationen kommer att starta inför det nya året med att kunna ta del av KFUM Centrals kompetens efter förfrågan och ersättning.[Textbrytning]Så har det blivit kväll, det är hög tid att presentera prickarna och efter lite givande och tagande har vi fått en agenda att diskutera på söndagens konferens.

Söndagsmorgonen är tidig och jag hamnar i gruppen om hur vi ska få en bättre vi-känsla i KFUM Central. En stor nyckel till framtiden är den möjliga anläggningen vid Wenner-Gren center.

Får vi en anläggning där så har vi ett ännu större framtidsarbete framför oss än vad vi kan ana och det är just därför är strategikonferenser viktiga och nödvändiga. För när vi väl står där och ska komma överens så är det viktigt att vi drar åt samma håll, organisationen och alla sektioner i konsensus. Då är bollen i rullning, även om den är hallonröd med skumgummikropp.

 

 

FAKTARUTA: En organisation är i ständig rörelse och i behov av ständig förnyelse, varesig det är i den lilla detaljen som i det stora hela. Helgen 17 – 19 november åkte därför en delegation från KFUM Central med samtliga sektioner representerade till Åbo i Finland för en strategikonferens om framtiden och ett stundande förändringsarbete.