Det har väl knappast kunnat undgå någon att KFUM Central Basket är en ideell förening? Vad betyder då detta ideell? Om man slår upp ordet i Svenska Akademins Ordlista (SAOL) står att läsa ”grundad på eller syftande till högre, andliga värden”. Man skulle alltså kunna påstå att vi är organiserade i vår basketklubb för att uppnå ett högre syfte. Och visst är det så för många av oss som lägger ner mycken fri tid på basket. Det handlar absolut inte bara om att spela basket, vinna matcher eller turneringar utan lika mycket om att få träffa andra som också är lika skönt intresserade och involverade i det som vi tycker är det roligaste och härligaste som finns.

På onsdagar brukar jag spela basket en timme på lunchen med en massa andra medelålders män. Det är ungefär som att se kosläppet till vårbetet. Alla svidar av sig jobbesviden och drar på sig linnet och dojjorna och sen är det GEJMTAJM!! En helig timme mitt i veckan, här kan man verkligen prata om ”andliga värden”. Min lunchlagkompis Foffe, som började spela i Central på 70-talet precis som jag, uttryckte det så vackert för en träning sen. Han menade på fullt allvar att det var så synd om alla de som inte hittat basketen och därigenom gick miste om den vackraste idrotten som finns! Att basket är balett och poesi i samma mjuka gräddkola och den smakar alldeles underbart J

Foffe är bara en av många sköna typer i det gänget för övrigt.

 

Men en ideell förening, hur funkar en sådan egentligen?

En förening drivs som en organisation med medlemmar, ledare och styrelse. Till skillnad från ett företag så är vår förening, KFUM Central Basket, ägd av alla oss som är medlemmar. Det häftiga med det är att du som är medlem därigenom faktiskt också äger en bit av huset på Rosengatan eftersom du automatiskt blir medlem även i KFUM Central när du betalar din medlemsavgift till KFUM Central Basket.

Till skillnad från ett normalt företag så är vi ”icke-vinstdrivande”. Det betyder att alla pengar som blir över när året är slut, och alla räkningar är betalda, går tillbaka in i verksamheten och till alla oss medlemmar.

Som alla föreningar finns en styrelse och i KFUM Central Basket är vi 11 stycken som sitter där och bestämmer hur föreningen ska skötas. Vi väljs på årsmötet och det är likadant i huvudföreningen KFUM Central, fast där är de 13 stycken som bestämmer. Där är det årsmöte nu den 13 april och då kan du komma till Rosengatan och lyssna på vad som händer i Central och även göra din stämma hörd – gör det!

För att en ideell förening ska fungera måste vi som är medlemmar delta och engagera oss i det ideella arbetet. Ingen annan kommer göra det. Det kan vara allt ifrån att träna lag till att sitta sek på en 05-match i EB eller vara trainee på lägret. Central Basket kommer aldrig att bli bättre än vad du gör det till! Det är den delaktigheten vi måste börja bli bättre på att sprida i vår Banana-Basket-Klubb. Vi behövs allihopa och det är det som gör det så speciellt att vara medlem i en ideell förening och det kanske är det som Svenska Akademin menar med ”syftande till högre, andliga värden”?

 

Banana Huj!

/Svante