Han fick tidigt en stämpel som han inte har gillat.
Men Thomas Massamba hade inte spelat i sju länder, vunnit alla titlar och gjort över 100 landskamper utan sitt starka försvar.

– Den resa jag har gjort bevisar att det inte spelar någon roll var du kommer ifrån om du är värd att offra saker, säger 33-åringen.

Thomas Massamba gjorde debut i Svenska basketligan som 18-åring och vann SM-guld med Södertälje Kings direkt. Sedan han lämnade Sverige som 25-åring har guarden hunnit spela på Cypern, i Bulgarien, Tjeckien, Polen, Kosovo och Schweiz.
Det har blivit flera liga- och cuptitlar och dessutom över 100 landskamper.
Massamba är känd som en defensivt stark spelare, men det är en stämpel han inte alltid har gillat.

– Jag brukar tacka JJ Miller för att han förstörde min svenska karriär. Han var nästan unstoppable och jag fick rollen att stoppa honom och gjorde ett jättebra jobb. Det var då jag fick en stämpel som bara en defensiv spelare.

Hade tagit dig så långt som du har gjort utan den stämpeln?

– Nej. Det är väldigt få personer som man kan säga är en defensiv stopper och jag har alltid kunnat få jobb för man behöver sådana spelare.

Massamba fortsätter:

– Alla vill göra poäng, men alla kan inte göra poäng. Det har varit svårt att acceptera. Men jag har fått lön för den spelare de har rekryterat och då måste man göra det jobbet. Den resa jag har gjort hittills bevisar att det inte spelar någon roll vart du kommer ifrån om du är värd att offra saker och passa in. Det är många som är bra när de är unga, men som inte är målmedvetna. Jag började spela basket när jag var 13 år och blommade sent.

Vad har du för råd till unga spelare i dag?

– Att lyssna på sig själv och tro på sig själv. Sedan tycker jag att de ska börja jobba på tekniken. Titta på ”drillar” som NBA-spelare gör på Youtube och lär dig själv. Kan du göra det individuellt och tekniskt kan du spela i vilken liga som helst.

Av Malin Wahlberg

 

Om sitt första proffsäventyr på Cypern:

– De första två veckorna var de jobbigaste i mitt liv. Min lägenhet var inte klar så jag öppnade dörren till en lägenhet och ser bara en jättestor kille, gigantisk, i kallingar. Han hade stängt av AC:n och det var nästan 40 grader på Cypern och jag bara tänkte ”var är jag?”. Sedan kom det ut en till kille från laget som var från Vitryssland, ingen av dem pratade engelska och jag skulle bo med dem. Det var min första erfarenhet av att spela utomlands och det var inte den bilden jag hade fått av min agent och av managern.