På bara fem år har medlemsantalet i KFUM Central Basket fördubblats och ökningen ser inte ut att avta. Störst är ökningen bland de yngre, och tvär tvärt emot övriga Stockholmstrenden, bland tjejer. Och ambitionerna stannar inte där. KFUM Central Basket vill växa mer och bli ännu bättre.

Fantastiskt kul att vi hela tiden blir fler så att vi kan säkra tillväxten i föreningen, men också kul att vi lyckas behålla våra spelare över tid. En bra mix av killar och tjejer är vi övertygade om att skapar bäst förutsättningar för att få till en bra kultur, säger Victor Sundquist, Sportchef KFUM Central Basket.

Victor har varit aktiv i föreningen i nio år och sportchef de senaste fem och sett klubben växa och förändras genom åren. När han tänker tillbaka kan han inte annat än att känna lite stolthet. Eller rätt mycket faktiskt.

Det ligger så mycket arbete och passion bakom. Vi är ett litet dedikerat team som arbetar heltid med att driva föreningen och ansvaret växer sig större hela tiden. Större än vad vi egentligen hinner med. Vi har stort stöd från många som arbetar ideellt men i takt med att föreningen växer, växer också förväntningarna från medlemmarna.

Ambition att växa och bli bättre
KFUM Central Basket har haft tydliga mål genom åren att bli större och attrahera fler till klubben, men för Victor har det också varit viktigt att inte bli för stora för fort.

Vi är väldigt måna om att vi ska kunna ta hand om alla som kommer till oss och bevara den klubbgemenskap vi skapat. Spelarna ska känna att de är del av en klubb inte bara ett lag, även om laget så klart är jätteviktigt.

För att få till den där alldeles särskilda gemenskapen anordnas flertalet aktiviteter under året. Allt ifrån klubbmästerskap till läger, turnéringar och gemensamma sommaravslutningar.

Ju fler man lär känna i föreningen desto roligare är det att vara med på alla aktiviteter. Många blir så bra kompisar att de börjar umgås på fritiden också, vilket är kul.

Möjlighet att satsa i en klubb att räkna med
Utöver gemenskapen är klubbens ambition självklart också att hela tiden utvecklas och bli bättre. Vinna mer och vara en klubb att räkna med även för dem som verkligen vill satsa på sin idrott.

Det är viktigt att det finns flera vägar att ta. De som vill satsa ska kunna göra det och då är det viktigt att kunna ta hand om den ivern. Vi ska ha dam- och ett herrlag i division 1, vi ska ha utvecklingslag och vi ska ha våra Rosenbuskar BasketLigan Special*. Och våra barn och ungdomslag ska känna att vi tror och satsar på dem.

Men det sker inte av sig själv tillägger Victor som lägger mycket tid på att hitta bra dedikerade coacher, utveckla coacher och se till att de håller den ambitionsnivå som krävs för att vara en klubb på den höga nivå och i den storleksordning som Central är.

Coacherna är oerhört viktiga för lagen och klubben. Det är de som säkerställer att alla får utvecklas på sitt sätt och är viktiga förebilder för spelarna.

Framgång och framtid
Framtiden för KFUM Central Basket ser ljus ut. Och när Victor ska summera framgångarna de senaste åren har han svårt att välja. Det är så mycket han vill nämna, men tvingas han välja väljer han den magiska veckan 2011 då Flickor 96 vann både RM GULD och kom tvåa i Scania Cup.

Det var magiskt. Jag blir fortfarande helt lycklig när jag tänker på det.

Tittar han in i framtiden drömmer han om evighetsprojektet som går under arbetsnamnet Hagaparkshallen.

Vi vill tillsammans med vår huvudförening bygga ett en hall där vi kan utveckla vår verksamhet och växa ännu mer. Att vi inte ska kunna växa i den takt vi vill för att det inte finns halltider är rätt bedrövligt. Vi befinner oss i en tid då staden växer och ungdomar behöver träna mer och hitta meningsfull sysselsättning på sin fritid. Vi skulle kunna fixa det.

*Basketligan Special är en nationell basketliga för personer med intellektuell funktionsnedsättning.