I veckan intog 142 förväntansfulla basketspelare och 19 lagledare Oskarshamn för att delta på årets tuffaste träningsläger. Det är 9e året i rad som lägret anordnas i Oskarshamn, men lägerhistorien började redan 1969 och antalet deltagare blir fler för varje år. En given sommarhit helt enkelt!

Det är fantastiskt kul och det är lika roligt varje år att se alla förväntansfulla lägerdeltagare, säger Victor Sundquist, Sportchef på Central Basket.

Lägret ett träningsläger, där man tränar i huvudsak med sitt lag men har gemensamma pass med de andra deltagarna. Tuffa fyspass varvas med basketgrunderna, varje dag har ett tema för lagpassen. Det ordnas även ett flertal aktiviteter där alla deltar och umgås med varandra.

Det är tuffa träningspass som varvas med att ha kul.  Vi har senaste 9 åren arrangerat lägret här i Oskarshamn och det är många som återkommer år från år. Sommarlägret är en bra rivstart på säsongen men är också ett väldigt bra sätt att få fler att lära känna varandra inom klubben. Det är stärkande för klubbgemenskapen att umgås såhär där man har en gemensam passion att utgå ifrån, fortsätter Victor.

 

Felix Fägnell har varit med på lägret i 9 år och tycker utan tvekan att de är årets höjdpunkt.

Världens bästa sätt att starta basketsäsongen på. Säger Felix

(Felix har dessutom firat sin födelsedag de senaste 9 åren på lägret!)

Allt från tjejer och killar födda 2008 till trainees från våra utvecklingslag (u19) var med som spelare. Traineesen får förutom basketpass också vara med och hjälpa till på de yngre lagens träningar och agera förebilder samt utveckla sin ledarsida. I år gästspelar Sundance Wicks från South Dakota och Mattia Guarenghi från Italien som ledare på lägret. Sundance håller bl.a i det dagliga motivationstalet. Ett peptalk med fokus på att spelarna själva väljer hur deras insats, känsla, framtid ska vara eller se ut.
På kvällarna är det olika sociala aktiviteter som varieras något från år till år. Tipspromenaden är ett stående inslag, en teambuilding stationsbana där samtliga spelare delas in i lag oavsett ålder och får olika utmaningar. Spökrundan och diskot är svåra aktiviteter att rubba på, även fast det ett läger för några år sedan inte blev en spökrunda för att ledarna helt enkelt inte orkade få till det.

Sommarlägret har liksom klubben utvecklats mycket under åren som gått, vi har inte bara blivit fler varje säsong, nivån på träningen och upplägget har sakta men säkert höjts. Utan att tappa den sociala biten eller det som vi i klubben kallar för plusmenyn så har kvaliteten på träningarna och innehållet höjts. Det är inte bara tränarna som hötj nivån utan även spelarnas kapacitet har senaste åren höjts för varje läger. Vi är på väg någonstans riktigt bra!, säger Victor.

Nästa säsong blir det 10e lägret i Oskarshamn och 50e säsongen sedan första lägret hölls i Hittarp utanför Helsingborg. En som var med och startade klubbens sommarläger när det begav sig på glada 60-talet är Alf Nilsson. Affe som han kallas,  är fortfarande delaktig på ett hörn genom att han alltid (så länge någon minns) bussar klubben till sommarlägret.

Vi älskar lokalerna, stämningen och servicen i Oskarshamn och kommer vara kvar så länge som vi kan här! Avslutar Victor